tirsdag 27. april 2010

Finse - 2010

Den årlige turen til Finse ble dette året en jentetur med Turtuppene. Fredag 16. april satte 10 spreke damer seg på toget på tross av svært dårlige værmeldinger.

Lørdag morgen gjorde gjengen seg klar til tur på tross av tett snøvær og vind på 10-12 m/s. Det var med andre ord en skikkelig snøstorm, men heldigvis var det bare noen få kuldegrader. Skibriller og finlandshette er et must på slike dager selv om det får enkelte til å se enda galere ut enn godt er.....

Vi startet på Finsehytta og satte av de to første damene i Base Camp 2, Hotell 1222 :-) Resten av gjengen kjempet seg videre opp til Klemsbu. Vi måtte bytte på å gå i tet og tråkke spor. Det var dyp snø som var blåst sammen i ennå dypere fonner.

Vel oppe på Klemsbu ca 1600 meter over havet var det deilig å komme inn i varm hytte. Hytta var full av damp fra våte klær og lukt av nystekte vafler :-)
Når vi kom ut etter lunsjen var været ennå værre og vi vurderte en stund om det var forsvarlig å gå den lange runden tilbake til Finse. Siden vi da fikk vinden mest i ryggen valgte vi likevel å gå rundt. Godt vi alle var godt utstyrt og hadde med noen skikkelig spreke til å tråkke sporet. Jeg har ingen bilder av turen tilbake. Det var nemlig ikke mulig verken å ta av seg votter eller skibriller... Jeg kunne egentlig ikke skjønne hvorfor vi gikk oppover hele tiden, men sannheten var at vi faktisk tråkket oss nedover i dyp snø mot vinden.

Å bo på Finsehytta er veldig koselig og bringer minner fra ungdommens leirskoler. Kanskje ikke så rart det når du ser disse bildene av rommet vårt :-)

Søndag var vinden en tanke flauere ca 6-8 m/s. Temeraturen var litt lavere, men innimellom snøbyene var det faktisk SOL.
Vi satte derfor kursen via Appeleinhytten og Hardangerjøkulen. Vel oppe på breen "mistet" vi tre damer som satte kursen tibake til Base Camp 1, Finsehytta.

Resten fortsatte til Jølulhytta ca 1800 meter over havet. Ytterdøren til hyta var ødelagt og gangen var fylt med snø. Heldigvis har fjellvante damer alltid med spade og det var bare å grave en stund så kom vi oss inn :-)

Lunsjen i Jøkulhytta ble kald og rask. Nedkjøringen derimot er bratt og rask (for de som er god på ski nedover på snø blåst i fonner og null sikt). Vi kom alle helskinnet ned :-)

Finsehytta endelig i sikte. Turen over isbreen på Hardangerjølulen får vi ha til gode til neste anledning :-)
Takk alle turtupper for en kjempefin tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar