mandag 28. juni 2010

Byttejuv/Bøttejuv - 1322 moh

Søndag 27. juni var været i godlynne og jeg og Thomas bestemte oss for å finne en fjelltopp på veien hjem fra hytta istedenfor å snekre terrasse :-)
Toppen som pekte seg mest ut var den vi hadde beundret utallige ganger på vei ned Tyedalen mot Øvre Årdal. På andre sida av vatnet reiser den seg majestetisk over 1300 meter loddrett opp. På kartet heter den Byttejuv, men på skilt og i lokal bekrivelser ser jeg også at Bøttejuv blir brukt.
Byttejuv ser ikke så enkel ut å bestige, men skinnet bedrar og vi har lest i Opptur fra Sogn at turen er lett og at man kommer til topps på ca 3 timer. Dette fjellet har også en spesiell historie. I generasjoner har det gått sagn her om at fjellet skal styrte i Årdalsvatnet. Dersom dette skulle skje er det snakk om 150-200.000 kubikkmasse med stein. Det er sprekker i fjellet og det er gjøres målinger, men heldigvis er det ikke registrert noen bevegelser her. Les mer her! Vi kjørte derfor spente til Årdalstangen og videre inn Seimsdalen.
Turen startet langs en traktorvei, før den gikk over til en gammel stølsvei. Etter en stund tok vi av mot høyre og følgte en fin sti bratt oppover i frodig løvskog.

Når vi ankom Skaret var det bare en og annen fjellbjørk som klamret seg fast i fjellsiden og utsikten ble bare bedre og bedre. Frodige daler med veiløse støler og gårder og snødekte tinder i horisonten. Hurrungane i Nord er alltid et imponerende syn og særlig flotte i kontrast til de grønne dalene.
Zappa var også med og var konstant på jakt etter lemmen. Selv om vi passet på han som en smed, klaret han å snike til seg en som plutselig sprellet i kjeften hans. Han måtte slippe den så snart han ble oppdaget, men det var dessverre for sent for den lemmenen...
Varden på toppen av Byttejuv eller Bøttejuv er flott, men det mest imponerende synet må man gå litt lenger ned for å se. Selv er jeg såpass angrepet av høydeskrekk at jeg ikke gikk lenger enn nødvendig for å et bra bilde....

Herifra går det over 1300 meter loddrett ned i Årdalsvatnet og man ser Øvre Årdal i fuleperspektiv. Fantastisk flott tur, med imponerende utsikt i alle retninger.
Vi brukte ca 2 timer opp og 1 time ned :-)

1 kommentar:

  1. Utvilsomt, de hadde nok, som du skriv; ein "Fantastisk flott tur". Heldig med veret òg. Artig å lese skildringa di frå turen og ikkje minst alle dei fine bilda.
    Underteikna brenn for korrekte stadnamn og elles presisjon i utsegner. Slik eg les skildringa di, er eg usikker om du har vore på Bøttejuv. Varden du visar til er på Skorsfjellet og omlag 500m i luftlinje frå Bøttejuv. Stølen du gikk forbi på k 840 moh heiter Skor. Skaret er ein gamal støl, berre murane står att. Ligg sør for Skor på omlag 950 moh.
    Og til slutt: om du skulle ramle utfor Bøttejuv så er det loddrette fallet "berre" omlag 200 - 300 m, ikkje 1300. Greit å vite i tilfelle.... :-)
    Sjå elles Norgeskart.no

    SvarSlett