tirsdag 3. august 2010

1000 meteren (Heirsnosi)

1000 meteren kalles den den gamle fjellvegen mellom Øvre Årdal og Tyin som svinger seg med 42 svinger opp Heirsnosi til 1000 meter over havet. Dette er egentlig en anleggsvei mellom Tyin og Årdal som sto ferdig i 1920. Veien benyttes den dag i dag som anleggsvei for Hydro og er inntakt og fin til sykling eller fotturer helt fra Tyinosen og ned til den munner ut på hovedveien (Rv53)over Øvre Årdal. Hele denne strekningen er totalt ca 2 mil, men man kan gå eller sykle deler av den. Fra hytta seg jeg veien på andre siden av Torolmen, videre forbi Sletterust og som en smal strek i fjellsiden utover mot Heirsnosi.
Bildet til venstre er tatt rundt 1938-1942. (Foto: Normanns Kunstforlag © Fylkesarkivet) . På bildet til høyre ser man et glimt av Autebotentindane blant Hurrungane i det fjerne.
Vi bruker denne veien ofte til løping, sykling og fotturer. Som regel tar vi bare deler av den, men denne gangen, 30. juli 2010, skulle vi gå hele veien fra Sletterust og hadde parkert en bil nede ved bommen mot Øvre Årdal.
Veien er et imponerende stykke ingeniørkunst der den slynger seg i stupbratte fjellsider. Det er en tunnel på veien også, men den kan man gå i uten problemer siden den har hull der lyset slipper inn :-)
Den storslagne naturen står i sterk kontrast til en del av byggverkene på toppen, men de har vel eller kanskje heller har hatt sin funksjon de også...

Etter toppen er det bare å ta fatt på en mengde svinger ned mot Øvre Årdal. Ingen ting å si på utsikten :-)
Det arrangeres også løp opp fra Øvre Årdal til 1000meteren. Les mer om dette her: http://no.wikipedia.org/wiki/Heirsnosi_Opp

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar