tirsdag 3. august 2010

Store Soleitind - 2083moh

27. juli 2010 våknet vi på hytta til en strålende sommedag. Vi la planer om hyttejobbing bort og tok frem turbøkene for å finne en passende topp. Valget falt på Store Soleitind i Hurrungane.
I Hurrungane er det ca 25 topper over 2000 moh. For å komme på de fleste av disse må man ha klatreerfaring og sikringsutstyr, men heldigvis trenger man ikke dette på Store Soleitind :-)
Denne toppen ligger lengst vest i Hurrungane og nært bilveien, Tindevegen som går mellom Øvre Årdal og Tutagrø. Vi parkerte ved Tverrelvi i bunnen av bakken etter bomstasjonen fra Øvre Årdal eller ca 9 km fra Turtagrø. Turen er totalt ca 9 km tur-retur. Se også rutebekrivelse med kart her:
Store Soleitind er toppen du ser litt til høyre på første bildet over og litt til venstre for midten på det andre. Til høyre for Zappa og varden ser man Austebotntind som vi var nært og på vesttoppen av, for to dager siden i ikke ikke fullt så fint sommervær.
Det pågikk en redningsaksjon oppe i fjellsida mens vi gikk mot toppen. Luftanbulansen var på stedet og det ble gitt førstehjelp til en ung kvinne som hadde fått hjertestans. Heldigvis gikk det bra og pasienten ble fløytet til Sjukehuset i Førde.

På bildet her er ryggen til Austebotntind. Thomas tar seg også av og til (sjelden) en titt på den fantastiske utsikten før vi trasket videre oppover i steinrøysa :-)
Selv om det på avstand ser ut som det er en slakk og fin bakke mot toppen, er det nokså mye brattere om mer steinete på nært hold. Jeg og Zappa er ikke så glad i luftige og bratte steinrøyser, så på ca 1960 moh fant vi oss en fin plass i solen.
Deilig utsyn var det i alle fall og etter hvert ble jeg vant til høyden og synest det ikke var så veldig skummet lenger. Zappa fant til og med litt jord å grave i :-)

Thomas fortsatte som vanlig mot toppen og han har tatt disse flotte bildene derifra. Det første viser Austbrotentindane. Den snørenna som man ser i bildet står det faktisk folk på ski ned......
På det andre bildet ser man mot Store Skagastølstind.

Store Skagastølstind (2405 moh) zoomet inn - en imponerende steinblokk. Ikke rart den lenge ble regnet som norges høyeste topp. Jeg og Zappa er fornøyd med en fin tur og Thomas er ikke nedpå :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar