mandag 21. mars 2011

Mannsberg - Filefjell 2011

Den årlige tuppeskituren for 2011 var planlagt lang tid i forveien, men stort frafall førte til at det kun var 5 tupper som kom seg avgårde fra Bergen fredag 18. mars. Vi hadde besluttet å benytte egne hytter denne gangen og sjekket inn på Bentebu på Filefjell. Margot stod for nydelig middag fredag - Thaikyllingsuppe :-)
Bentebu er slettes ingen bu, men Bente sin tømmerhytte som ligger nydelig plassert ved Tyin Filefjell skisenter. Fra hytta er det storslått utsikt over hele dalen mot Nystuen.
Vi hadde hele uken før avreise følgt med på værvarselet på Yr og det var store variasjoner i meldinger - for det meste helgarderinger med både vind, skyer, sol og snø. Det været vi våknet til lørdag morgen var derfor mer enn vi kunne ha drømt om. Sol fra skyfri himmel, minus 5 og nesten vindstille :-)
Planen vår var å kjøre via Tyinkrysset til hytta mi ved Mannsberg - ca 2 mil, og så gå tilbake til Filefjell via Sletterustvatnet. Første stopp ble derfor en liten tur innom Frivili. Det sto bra til med hytta og terrassen var fri for snø klar til å nye påskesolen fra.
Vi rente ned til Sletterust og startet der oppstigingen mot Sletterustvatnet. Det var ingen skispor eller kvister, så det kom vel med at jeg hadde gått første del av turen en del ganger før. Føret var upåklaglig så vi droppet skifeller opp de dryge bakkene. Når vi nærmet oss vatnet dukket de majestetiske tindene til Hurrungane opp i nord.
Bedre enn dette kan ikke en skitur bli :-)
Muttern hadde strikket Mariusgensere til meg og min søster, Beate, i deilig Allpakkaull. Vi hadde lovet henne et bilde av oss og hva passer vel bedre enn å ta det nesten 1500 meter over havet.

Lunsj ble inntatt som planlagt på benken foran
Årdal jakt og fiske si bu ved Sletterustvatnet. Det var virkelig påskestemning og riktig deilig i solen. Det spørs om vi ikke hadde sitter der ennå om det ikke hadde kommet litt trekk og noen skyer drivende som jaget oss videre ;-)

Nedkjøringen i dalen var super. Himmelen og lyset skiftet fra blått til ulike lillafarger. På vestsiden av Slettningsegge traff vi den kvista løypa som går mellom de to turistforreningshyttene
Slettningsbu og Sulebu. Denne løypa fulgte vi et stykke før vi tok av og kjørte ned mot St Thomaskyrkja og Kyrkjestølane på Filefjell.
Det var litt nedtur å gå nede i dalen i oppkjørte langrennsløyper tilbake til Bentebu. Men alt i alt var denne turen perfekt i alle sine ca 6 timer :-)

Det ble deilig gryte til middag med kjøtt fra hjort som Ørjan (Jaktmoro) hadde skutt, og Marits sjokoladefondant med krem til dessert - mmmmm.
Søndag skøytet jeg og Beate en tur i løypene på skøyteski, mens de andre tok turen til Sulebu.
Tusen takk for turen :-)

Matoppskriftene fra turen

Margots thaikyllingsuppe

4 kyllingfileter

2 røde chili

2 røde paprika

5-6 vårløk

2 ss olje

1/2 ts salt

6 dl hønsebuljong

1bx kokosmelk (400 ml)

4 små pak choy (salat, kan bruke kinakål, eller hjertesalat...)

3 ss fiskesaus (asiatisk)

12++ sukkererter

1 ss korianderblad

Kylling i strimler, steikes sammen med chili i olje i ca 3 min, under omrøring. Smak til med salt.

Tilsett buljong, paprika og vårløk

Bland i kokosmjelk

Kok opp under stadig omrøring

Skjær salaten i strimler, kok med i 2 min

Smak til med fiskesaus

Ta av platen

Rør i hakka sukkererter og koriander.

Server med limebåter og brød


Søstrene Reigstads hjortegryte
• Skjær kjøtt i litt store terninger
• Brun kjøttet litt om gangen. (Kan gjerne gjøres dagen før).
• Legg kjøttet i en stor gryte og hell vann i til det står i overkant av kjøtt.
• Ta oppi chatlottløk, rødløk, sopp og rød paprika i passe små biter.
• Kokes i ca to timer.
• Ha oppi salt, pepper og viltkrydder - smak til.
• Ha oppi kremfløte.
• Jevn med brun maisenna utrørt i litt vann.

Marits sjokoladefondanter (6 stk)
3 egg
45 gr. sukker
250 gr. Freia Dronning sjokolade
135 gr. smør
60 gr. hvetemel

Egg og sukker vispes lett sammen.
Smelt smør og sjokolade, avkjøl og rør sammen med eggene og melet.

Fyll i store muffinsformer og sett i fryseren minst 1 time.
Stekes fra frossen tilstand midt i ovnen ved 220gr 12 - 15 min. Følg med fra 8 min - tas ut når de begynner å sprekke på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar