tirsdag 6. september 2011

Rundtur i hjertet av Jotunheimen

Torsdag 1. september var endelig dagen kommet for den årlige turen til Turtuppene. Turtuppene er en gjeng med damer som har jobbet sammen innen IT og bank finans i Bergen og som årlig har to fellesturer. I år var det Jotunheimen som stod for tur og rundturen  Fondsbu (Eidsbugarden) - Olavsbu - Gjendebu - retur.
 
Første overnatting var lagt til hytta mi, TURBO, som den nå er omdøpt til :-) Den ligger mellom Tyin og Øvre Årdal langs Fv 53 og derfra tar det i underkant av en time å kjøre inn til Eidsbugarden.  

 
Vi var 8 damer; Anne Beth, Bente, Marit, Anne Martha, Beate, Eirunn, Margot og jeg, som tok oss tid til en kopp kaffe på turistforeningshytta Fondsbu før sekkene måtte på ryggen og vi la i vei mot Olavsbu.
 
 Det var stjerneklart torsdag kveld, men om natten hadde det skyet til. Yr.no var  heller ikke særlig optimistiske med hensyn til været i helgen og tunge skyer lå tungt nedover tindene. Vi gledet oss likevel over fine høstfarger i fjellet og oppholdsvær :-)
 
 Lunsj ble inntatt mellom store steiner og solen tittet også frem en liten stund. Da lettet det tunge skydekket litt og vi fikk flott  utsikt mot Mjølkedalstind (2138moh). Anne Beth var først klar til å gå videre, men halve følget studerte kart og GPSer for å finne ut om det var mulig å legge turen om toppen på Mjølkedalstind.
 
 Første del av turen var god sti og lite ur, men etter lunsj ble det stadig mer steinete. De tunge skyene kom også sterkt tilbake og skjulte igjen de høyeste toppene.
 
 Etter veiskille for sti til Skogadalsbøen startet det å regne. Mjølkedalstinden ble ganske utilgjengelig i skodda og teinene ble glatte og sleipe. De ivrigste toppsamlerne tok heldigvis også til fornuft og holdt seg til stien :-)
 
 Selv om det var en kjempeflott tur, var det ganske ergelig at vi ikke fikk sett skikkelig de majestetiske fjellene som vi passerte. Trollsk var det likevel :-)
 
Ved foten av Mjølkedalstind fikk vi øye på Olavsbu i enden av vatnet. Hytta ligger ca 1450 meter over havet og er et midtpunkt i rutenettet i Jotunheimen.  Selv om vi kunne se hytta, brukte vi en del tid på å gå den siste biten. Det var mye stor stein og ur med glatte våte steiner. Vi brukte totalt ca 6 timer på turen som var ca 16 km lang. Kart og beskrivelse finnes her: http://ut.no/rute/fondsbu-olavsbu
 
 Det pågikk byggearbeider og utvidelse av hytten og det førte til redusert overnattingskapasitet. Det var kun to sovesaler tilgjengelig - en for menn og en for damer. Det var en del folk på hytta allerde når vi ankom og flere kom etter hvert utover kvelden.
 
 Da det siste følget med damer ankom hytta nærmere kl. 22, var det ganske mørkt ute. Vi lurte litt på om ikke det var litt uforsvarlig å ikke regne litt bedre tid på en slik tur. Den siste ura var etter vår menig vanskelig nok å forsere i dagslys....
Det ble veldig fult på hytta om natten. Damesalen hadde kanskje et gulvareal på 20m2 og der var nærmere 20 damer i køyer i tre etasjer. I tillegg var det folk som sov på benkene i stuen.
 
 Neste morgen var det skikkelig regnvær, men vi var sulten på mer tur og like blide :-) Kamera ble pakket godt ned i sekken etter å ha foreviget Anne Martha på trappen, og ble først plukket frem når Margot kunne skimte Gjendevatnet i det fjerne.
 
 Turen fra Olavsbu til Gjendebu var lett og fin å gå med lite stigning og lite steinur. Turen har et tidsestimat på 5,5 timer, men vi gikk den på ca 4 timer. Les mer om ruten her: http://ut.no/rute/gjendebu-olavsbu I dalen ned mot Gjende, var det nydelige høstfarger :-)
 
 Gjendebu er DNT sin eldste turisthytte bygget i 1871 og ligger 990 meter over havet.  Hytta er blitt utvidet og ombygd mange ganger har i dag 119 senger og relativt moderne fasiliteter. Og nettopp fasilitetene var vi ganske klar for å benytte når vi ankom.


  
 Vi hadde reservert to rom med 4 senger på hvert rom. Det var virkelig luksus med kun 4 på rommet, fellesdusj og toalett (biodo) i samme bygget :-) Deilig mat var det også.
Det var mye folk på hytta og sikkert 80% av de var damer mellom 30 og 60. For å si det mildt var støynivået både i matsalen og peisestuen temmelig høyt.
 
Den gamle steinbua like ved hovedbygningen er den første turisthytta - Gjendebu. Her ble Gjendine Slålien født, datter av det første bestyrerparet i 1871. Gjendine var en norsk seterjente som blant annet ga Edvard Grieg viktige impulser fra norsk folkemusikk.
 
 Søndag morgen var det sluttet å regne og vi kunne skimte en og annen blå flekk på himmelen. De fleste gjestene skulle østover med båten på Gjende, mens vi trasket oppover dalen den samme vei som vi kom dagen før.
 
Vi gikk ca en tredjedel samme rute som fra Olavsbu, men tok så av mot Fondsbu. Ruta kan du lese mer om her: http://ut.no/rute/gjendebu-fondsbu

 
 Også denne turen var lett å gå på fin sti :-) Noen liker også å gynge på hengebrua, mens andre helst vil krype over....
 
 Siste tredjedelen kommer også ruta fra Turfinnbu inn på samme stien og vi fikk nydelig utsikt ned mot Bygdin.
 
 Matpauser har vi hatt mye av disse dagene. Vi var enige om at vi nok hadde gått i pluss på kaloriinntaket mye på grunn av de mengdene med sjokolade som vi hadde lastet opp sekkene våre med :-)
 
 Siste stykket langs Bygdin er vakkert, men fryktelig kjedelig å gå. Bløtt og gjørmete var det også og i tillegg startet det å regn ganske kraftig. Turen fra Gjendebu brukte vi ca 4 timer på.
Det ble en tur innom Eidsbugarden for å skifte klær og fylle på med varm kakao med krem, vaffel med rømme og boller med kanal i svingene :-) Tørre og mette var det bare å komme seg i bilene før regnet tok helt overhånd. Det var visst sent ut flomvarsel for vestlandet og da det nok best å komme seg hjem fort.
Takk for turen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar