torsdag 3. mai 2012

Skitur til Slettnigseggi (1524)

Vi valgte å ta mai i møte med langhelg på hytta TURBO på fjellet. Dette var slettes ikke et dumt valg når man ser hvilket vær det ble den helgen :-) Mandag 30. april var det strålende sol, ca + 5 grader og nesten vindstille. Vi hadde dagen før gått en rundtur via turistforeningsens hytte Slettningsbu og i dag ville vi opp på Slettingseggi - 1524 meter over havet. Først tok vi turen til Filelfjell/Tyinkrysset, ca 18 km, og innom Handlebua og Sportsbutikken for litt shopping. Siden vi var på hjul satte vi bilen ved hyttefeltet i andre enden av Torolmen nærmest Tyinosen.

  
 Bilde 1: Utsikt over Tyinvatnet mot Uranostind på vei fra Tyinkrysset. Bilde 2: Skiltet T-løype fra østenden av Torolmen. 

 Thomas valgte selvsagt å gå med sine nye Randoneé ski mens jeg travet på vanlige litt brede fjellski. Vi krysset elva Tya på bro like før der den renner ut i Torolmen. Så var det på med skifeller og oppover, oppover, oppover.... Thomas kan faktisk vippe opp helen på bindeingene sine slik at han kan gå rett opp mye brattere ennn jeg. Til gjengjeld har jeg litt lettere ski, da :-)
 Bilde 3: Thomas med nye ski :-) Bilde 4: Utsikt mot Mannsbergi og Torolmen.


Føret er fantastisk - litt grov snø som har tint slik at øverste laget er litt sløsjaktig.

 
Bilde 5: Vibeke og Zappa. Bilde 6: Kryss like vel Slettningsbu. 

 
Bilde 7: Thomas og Zapppa ser ned bort på Slettningseggi.  Bilde 8: DNT-hytta Slettningsbu.


Etter en rast ved hytta, Slettningsbu,  krysser vi Øvre Årdalsvatnet rett mot sør og tar opp den bratte stigningen til toppen. 

 
Bilde 9: Hytta med toppen av Uranostind i bakgrunnen. Bilde 10: Siste stigning før toppen av Sletningseggi.


Egentlig er det ikke så langt opp der og det er lett å gå. Det er mye vind på toppen, så det er frem med både votter å luer på veien opp. Men for en fantastisk utsikt. Selv om Slettningseggi ikke er så veldig høy med sine 1524 moh, får man her likevel følelsen av å være på toppen av verden :-)

 
 Bilde 11: Utsikt fra toppen mot vest. Tyedalen skjærer seg ned mot Øvre Årdal. Bilde 12: Utsikt mot Nord Hurrungane bak Søre Knipen og Mannsbergi.


 
 Bilde 12: Utsikt mot nordøst Falketind, Stølsnostind, Uranostind m. fl. Bilde 13: Utsikt mot øst , dal med E16 mot Fagernes.

Ned fra toppen tok vi to ulike ruter. Thomas sette utfor der det var bratt og jeg to den minst bratte :-) Vi gikk stort sett samme vei tilbake og hadde et lengre stopp for å spise siste rest av nisten ved en stor stein like over Slettningsbu. Turer ble ikke særlig lang når man går fra hytteparkeringen - ca 11 km og 620 høydemeter viste GPSen. Hadde GPS en vært med meg så hadde den sikkert vist litt lenger tur siden jeg kjørte sikksakk der Thomas kjørte rett ned :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar