mandag 30. juli 2012

Eidsbugarden(Fondsbu) - Olavsbu

Turen fra Eidsbugarden inn i hjertet av Jotunheimen til Olavsbu har jeg tatt en gang tidligere. Det var på en rundtur med Turtuppene på sensommeren i fjor, men da regnet det stort sett hele tiden. Mer om den turen her: http://turminner.blogspot.no/2011/09/rundtur-i-hjertet-av-jotunheimen.html
På tross av gråværet den gangen så jeg at denne turen var kjempeflott og hadde lyst tilbake. Vi bestemte derfor at vi ved første anledning denne sommerferien og med minst to dager meldt sol og fint vær, skulle ta turen inn igjen til Olavsbu.
 
Vi kjørte fra hytta søndag 29. juli og inn til Eidsbugarden. Grusveien inn til Eidsbugarden er åpen kun i sommerhalvåret og er på ca 2 mil. Det er nydelig utsikt over Tyinvatnet og inn mot topper som Uranostind og Falketind som rager godt over 2000 meter over havet. I vinterhalvåret går det kun transport her med beltebil eller snøscooter.
På Eidsbugarden ligger den betjente turistforeningshytta Fondsbu. Her er også stor parkeringsplass der man kan betale for ha bilen stående noen dager.
  

Vi fulgte elven Mjølkedøla oppover Mjølkedalen og når vi nådde Stor Mjølkedalsvatnet som ligger 1340 meter over havet, åpenbarte det seg en fantastisk utsikt mot breer og tinder. Fra venstre her ser vi Langekavlen, Uranostind(2157moh), Langskavltind (2014moh), Mjølkedalsbreen, Mjølkedalspiggan (2040moh)  og Storegut(1968moh).
Lanskavltind har vi gått på før og turrapport finnes her: http://turminner.blogspot.com/2011/08/langskavltind-214-moh.html
 
Stien fortsetter langs vatnet og snart kommer Mjølkedalstinden(2137moh) til syne midt i mot. Thomas valgte å gå en omvei for å prøve å nå toppen av Mjølkedalstinden på veien. Zappa og jeg fortsetter ned dalen til hytta.

 
Det er mye snø i fjellet fremdeles etter en snørik vinter. Lange strekk måtte vi derfor gå på snø. Vi burde hatt gamasjer på, men de lå dessverre igjen på hytta så da ble vi ganske våt på beina. Det er mye steinur på denne turen, men snøen gjorde det lettere å gå så lenge man ikke tråkket gjennom.
 
Olavsbu ligger ved  noen av Jotunheimens flotteste topper gir besøkende mange muligheter for toppturer. I tillegg kan man gå videre herfra på merka turstier til Gjendebu, Skogadalsbøen og Leirvassbu.
Jeg og Zappa kom frem tidlig på ettermiddagen og fikk nyte solen i hytteveggen noen timer før Thomas kom nedover den bratte siden til Mjølkedalstind. Han hadde ikke gått helt på toppen, men hadde likevel hatt en flott tur :-)
 
Olavsbu hadde fått nytt hunderom som jeg kaller for suiten :-) Her er flere hundebur og plass til 5 personer å ligge. Det var kun oss av de 30 gjestene som var her denne natten, som hadde hund. Vi fikk derfor suiten helt for oss selv.
 
Sist jeg var her med Turtuppene var det også masse folk på hytta og da var det byggearbeider i tillegg så kun ett av byggene var åpne. Da lå vi på sovesal A med køysenger i tre høyder. Vi var sikkert nærmere 20 damer på dette rommet da, men det gikk greit det.
 
Det var hyttevakter på hytta og var behjelpelig med det meste. De fortalte at det hadde vært mye besøk på Olavsbu i sommer. Overraskende mange av de som vi traff på turen og på hytta, var utlendinger som var på fottur i Jotunheimen.
Mandag var det bare å betale for opphold og proviant samt rydde og vaske etter seg. Olavsbu ble tømt for sekker og folk og var atter klar for innrykk av nye fotturister :-)
Returen til Eidsbugarden ble stort sett som turen inn, men med litt mer skyer, mindre sol og noen få regndråper - ca 15 km og 5 timers gangtid.
Når vi kom tilbake til hytta TURBO var det fortsatt sol på terrassen :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar