fredag 27. juli 2012

Utladalen og Vettisfossen

En tur inn Utladalen burde egentlig være at must for alle nordmenn på tur, men slik er det ikke. Man treffer ofte på flere utlendinger som har funnet frem til denne mektige dalen enn nordmenn. Utladalen er Nord-Europas dypeste dal og området ble langskapsvernområde i 1980 samtidig med opprettelse av Jotunheimen nasjonalpark. Dalen er som et øksehogg på to mil i forlengelse av Sognefjorden inn i Jotunheimen. Rundt dalen er Hurringane, det høyeste fjellpartiet i Norge med 23 topper over 2000 moh.
 
Utladalen har sidedaler som er hengende og alle disse har hver sin foss. Den største av disse fossene er Vettisfossen med sine 275 meter med fritt fall. Dette gjør fossen til Norges største og han ble vernet allerde i 1924 som et av de første naturområdene i Norge.
  
Til Utlandalen kommer man lettest ved å kjøre inn til Hjelle noen kilometer fra Øvre Årdal. Her er det tilrettelagt med parkeringsplass og man følger så veien til fots videre. Første fossen vi passerer er Hjellefossen.
Folkevegen som fortsetter innover dalen er et av Norges største dugnadsprosjekter går inn til Vetti gård, er på ca 5 km med 4 store broer og ble bygget på 70-tallet.
 
Utladalen kulturhus ligg på Skåri et gammelt restaurert gådsbruk. Her er kafe på sommerstid og åpen utstilling i løa.
 
Under Målrock er her utekonserter og i år skal vi høre på Susanne Sundfør her lørdag 11. august. Det gleder jeg meg veldig til :-)
 
Fra de 4 broene har man fin utsikt til elva Utla som slynger seg med nedover dalen med god vannføring fra smeltende breer i Jotunheimen.

 
Neste foss er Avdalsfossen. Like etter denne kan man gå opp til Avdalen gård. Her har vi gått mange ganger og dette har jeg blogget fra tidligere her: http://turminner.blogspot.no/2010/08/avdalen-gard-utladalen.html

På vei til Vetti går passerer vi restaurerte hus, løer og også Rompeteigen :-)
 
Det ble vafler, kaffe og is på oss ved Vetti gård. Her er det også overnattingsmuligheter for de som vil gå videre innover Utlandalen, til Vettismorki eller lenger inn i Jotunheimen.
 
Vetti er en gammel gård helt tilbake til 1100-tallet. Den har vært turiststajon fra 1875 og er fremdeles i drift. Fjellpioneren Slisby som var førstebestiger av mange av toppene i Jotunheimen var her mange ganger. Det samme var kunstnere som Edvard Grieg. 
  
Ved Vetti gård slutter Folkevegen og det går fin sti videre. Man kan ta hengebrua over elva og gå mot Stølsmaradalen. Her har vi planer om å ta en tur senere i sommer.
 
Etter å ha sett på Vettisfossen (bilde øverst) er det bare å rusle tilbake sammen vei som vi kom. Enkelte partier på stien er det lagt steiner som gjør det lett å gå :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar