tirsdag 4. juni 2013

Gullfjellet 987 moh


Noen virkelig lure turtupper fant på at torsdag 4. juni var en super dag å ta turen til Bergens høyeste fjell, Gullfjellet som rager hele 987 meter over havet.  Jeg har vært noen ganger på Gullfjellet tidligere, men det er mange år siden sist, og noe innlegg på bloggen har har det ikke vært før.
Det her vært fint vær på vestlandet  lenge :-) og fjelltur etter jobb er alltid kjekt. Jeg måtte gå tidlig fra jobben som er i sentrum og kjøre de to milene hjem for å hente Zappa.

 

 Vi avtalte å møtes på parkeringen ved Osavatn. Jeg var ikke helt sikker på veien dit, men Google maps er alltid en god støtte og det var ikke så vanskelig å finne frem. Først Hardangerveien til Espeland, så tar man av mot Unneland på Unnelandsvegen, tar av på Moldamyrane og så fortsetter man Gullfjellsvegen til endes til parkeringen.
Når klokken nærmet seg 17:30 var vi klare: Mona, Bente, Marit. Anne Martha, men og Zappa.  Vi fulgte grusveien oppover første stykket forbi bygging av ny demning for drikkevann til Bergen og over en bro. Så tok vi av på en sti som gikk til venstre.

 
Elven gikk greit å krysse siden det hadde vært tørt lenge i Bergen :-). Deretter var det bratt oppover. Egentlig veldig bratt. Noen plasser kjente jeg litt rykking i høydeskrekken, men ikke verre enn at det gikk greit.
 

Går man bratt opp blir man alltid belønnet med god utsikt :-)
Navnet Gullfjellet har trolig vært Gulfjellet, hvor gul refererer til vind. Altså det "vindfulle fjellet" og det kan det godt være. Selv om Gullfjellmassivet er et flott og lett tilgjengelig turterreng sommer som vinter, kan været være ganske krevende her og skifte raskt.

 
Denne dagen var det stabilt fint vær og det var tørt og fint å gå på flotte stier i solen.
 
Da vi nærmet oss toppen ble det mer snø. ikke lett å unngå å få snø i fjellskoene og gamasjer kunne vært lurt å hatt med.
 
Man kunne knapt fått en nydeligere dag på Gullfjellet enn denne dagen og jeg lurer på hvorfor jeg ikke går der oftere.
 

Siste kneiken opp og så var vi ved den store varden på toppen. Her var det til og med flagg og noen kjekke karer som kunne ta bilde av alle turtuppene  :-) Vi brukte ca 2 timer til toppen.
Gullfjellstoppen er den høyeste toppen i Bergen kommune, og også det høyeste punktet i Gullfjellmassivet. Toppen som heter Gullfjellet er på bare 914moh og de fleste kaller derfor Gullfjellstoppen for Gullfjellet.
Selve Gullfjellmassivet består av toppene Gullfjellstoppen og Søre Gullfjellstoppen, også kalt Sydpolen. Det kunne være naturlig å regne Skåldalsfjellet, Austefjellet, Sletteggi og Livarden som en del av massivet, men det er de ikke hvis du spør folk som bor i området

 
Returen to vi en annen vei via Korketrekkeren og Redningshytten. Her går vi i mer nordvendte skråninger noe som betyr mer snø :-)
Det er utrolig flotte steinvarder langs hele ruta. Det kan komme godt med for jeg har vært med på at tåken har har kommet og lagt seg plutselig slik at det var vanskelig å se fra varde til varde.
 
Her er en av de 140 store vardene på strekningen Gullbotn-Totland. Vardene er i to varderekker fra Redningshytten og Katalane og ned til Osevann. De er 1,5-2m høye, nummererte med en retningspil på toppen og står med 100-200 meters mellomrom. Arbeidet med å bygge varderekken startet i 1929, samtidig med at Redningshytten ble bygget.
 

Den delen av stien som kalles Korketrekkeren snor seg nedover mot Redningshytten.
Anton Berge, tok initiativ til å bygge Redningshytten på Gullfjellet. Den direkte årsaken var en kvinne som ble skadet på fjellet en vinter. Det tok svært lang tid å få opp en redningsslede og få kvinnen trygt ned til behandling. Berge følte noe måtte gjøres med dette, og han begynte arbeidet med å skaffe penger og arbeidsfolk til å bygge hytten.
Den første redningshytten ble bygget i stein og ble ferdig sommeren 1929. Det viste seg raskt at det var behov for en større hytte, og i 1936 stod den nye Redningshytten ferdig med to etasjer.
Redningshytten på Gullfjellet eies i dag av en stiftelse. Hyttevakter holder vakt der hver søndag :-)

 

Siste del av turen går på bred og tildels stenlagt sti gjennom åpent og lyngkledt terreng. 
Les mer om Gullfjellet her: http://no.wikipedia.org/wiki/Gullfjellet
Takk for turen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar