tirsdag 8. april 2014

Eidsbugarden - Skogadalsbøen

Vinterturen til Turtuppene dette året ble lagt til Jotunheimen. Heldigvis var værgudene på vår side og fredag 4. april satte 7 spreke damer kursen fra Bergen til Tyin.  Med på turen var jeg, Beate, Bente, Marit, Mona, Anne Martha og Margot.

De siste solstrålene skinte på de høyeste toppene på andre siden av Tyinvatnet når vi kom frem. Uranostind er alltid et vakkert skue :-)

 

Jeg har lenge hatt veldig lyst til å ta beltebil fra Tyin til Eidsbugarden og nå ble det endelig en anledning.

JVB, eller A/S Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap, gikk i 1947 gikk til innkjøp av de første beltebilene, weasel, som ble brukt under krigen. Weaselen var fin å kjøre opp løyper med og til å frakte bagasje innover fjellheimen, men lite egnet til å frakte passasjerer. I 1948 kom Snowmobilene som var langt mer egnet til å trafikkere i fjellheimen vinterstid. Snowmobilen, som ble bygd av Bombardier i Canada, har kapasitet til 14 passasjerer med bagasje. I dag har JVB til sammen 12 Bombardier Snowmobiler som er i trafikk på de to strekningene.
Les mer her: http://www.jvb.no/no/beltebiler/


 

Etter å ha lastet opp bagasje og ski satte vi oss inn i farkosten som fraktet oss de 19 kilometerne langs fylkesveg 252 fra Tyin til Eidsbugarden i hjertet av Jotunheimen.

Den første hytta på Eidsbugarden ble bygd av den norske dikteren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje i 1868. Vinje døde bare to år senere og hytta ble deretter turisthytte.  

I dag har Turistforeningen (DNT) en stor betjent hytte på Eidsbugarden, Fondsbu og her er også hotell og mange private hytter. Vi innlosjerte oss på Fondsbu i tomannsrom. Denne kvelden var det fire retters gourmetmiddag med vinpakke så vi led ingen nød :-)

 

Lørdag morgen var det lettskyet, gløtt av sol og kun et par minusgrader da vi la i vei mot Mjølkedalen og de 23 kilometerne til Skogadalsbøen.

 

Turen går i fint terreng og med utsikt til kjente topper som rager godt over 2000 meter over havet. Lunsj tok vi i solen like ved Uranostind (2157moh).

 

Turen gikk videre langs Falketind (2068 moh) og Hjelledalstind (1989 moh). 

Vi traff noen som kom andre veien som kunne fortelle oss at snart var det bare nedover. Vi gledet oss til de 800 høydemeterne nedover, men det ble ikke noe gøy...

 

Etter hvert skyet det til og lyset ble flatt. Heldigvis fikk vi et glimt av Skagastølstindane med Storen (2405 moh) som den høyeste, før skydekket senket seg.  Temperaturen falt også og det var skare hele veien nedover. Tror aldri jeg har hatt så mye kramper i bremsemuskelaturen før.

Det startet også å snø og siste del av turen var det mange av oss som tok av skiene og gikk til fots.

Heldigvis kom alle seg helskinnet ned selv om vi var flere som var godt slitne.  Det var stor lykke å kunne se hytta eller "slottet" som vi straks døpte den om til.


Skogadalsbøen er en stor Turistforeningshytte som ligger midt i Jotunheimen. Den feiret i 2013 sitt 125 års jubileum, men holder seg godt :-)

Her er det varmt og koselig, fine dusjer, treretters nydelig mat, vin, øl cider og selvsagt utedo. I følge Marit og Olav som er bestyrere her, er det kun de tøffeste som finner veien inn her midtvinters. Det likte vi godt å høre :-)  Marit og Olav er også tilnærmet hyttenaboer med meg på Mannsberg.

 

Dette var den første helga i 2014 hytta var åpen. Vi ble innkvartert på sovesal B og fyrte kraftig i vedovnen for å få opp temperaturen før natta falt på. Det ble observert noe snorking i høyre avdeling, men ellers sov de fleste godt etter den lange turen og den svært gode maten.

  

Vi måtte tidlig opp søndag for å starte på hjemturen og nå beltebil kl. 16. Det ble ikke noe gode bilder siden skydekket lå lavt hele veien og det var tåke siste del av turen. Vi valgte å gå via Koldedalen til Tyinholmen og brukte høyspentmastene som kvister det siste stykket.

På Tyinholmen fikk vi skiftet til tørre klær og spist både karbonader med speilegg og vafler før beltebilen plukket oss opp.

Alt i alt en fantastisk tur som jeg gjerne tar igjen dersom jeg er sikker på at jeg ikke må kjøre 800 høydemeter nedover på skare :-)

Takk for turen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar