tirsdag 21. april 2015

Over Vidden fra Fløyen til Ulriken

Fredag den 17. april feiret Bergen og Hordaland Turlag 125 år. Forløperen het Turistforeningen for Bergens by og stift og formålet var å «virke til fremme og udvikling af Turisttrafikken i Bergen og Bergens Stift». Bakgrunnen var økende turisme til Bergen for på slutten av 1890-tallet hadde byen rundt 8000 besøkende årlig og her så de det var penger å tjene.

Dette helgen var det derfor flere aktiviteter som ledd i feiringen. Byfjellstrimmen, som tilbyr uforpliktende og sosiale turer i bynære områder, var ikke dårligere enn at de hadde invitert til jubileumstur og folkevandring over Vidden søndag 19. april.

Turbeskrivelse fra nettsidene:
Oppmøtested: Fløyen øverste stasjon kl. 11.00
Turtrasee:  Vi går fra Fløyen opp over Rundemanen, ned til hyttelien, bort til Øvre Jordalsvatnet, så opp trappefjellet til Langelifjellet, videre til Borgaskaret og over Storfjellet mot Ulriken, dreier ned mot Årstad hytten og ned til Montana.
Distanse: ca. 16 km, stigning: ca. 850 m, tid: 5 - 8 t. alt etter om man vil gå i middels/raskt eller rolig tempo
 
 Bilder av smauene i byen og veien mot Fløysvingene

Det var ønskelig at så mange turledere som mulig stilte på turen så selv om jeg er en relativ nyutdannet nærmiljøturleder, så hadde jeg meldt meg til tjeneste. Denne dagen var den første virkelig varme vårdagen i Bergen. Jeg sto derfor tidlig opp, kjørte til byn og valgte å spasere rolig opp til Fløyen i stedet for å ta banen.

De fleste Bergensere vet hvorden man kommer seg opp til Fløyen fra sentrum til fots. Men slettes ikke alle striler eller folk utenbys vet dette, så her kommer en beskrivelse i kortform. Gå opp Øvre Korskirkealmenning og videre opp de murte svingene. Ta så inn på Bispenggaten og fortsett opp Blekebakken. Videre tar du noen trapper ved Søndre Blekeveien, så du kommer deg opp til Skansen. Den gamle hvite Skansen Brannstasjon er ikke å ta feil av. Så går du opp Skanselien og tar av mot  Skansebakken. Her finner du skiltede grusveier og resten er lett :-)

 
 Bilder av utsikt fra Fløysvingene og Barnehagen på toppen.

Det er fin grusvei hele veien opp og man får fort nydelig utsikt over byen. Fløysvingene ble bygget i 1888-89. Etter fullføringen ønsket folk seg en resturant ved enden og Fløystuen ble bygget. Fløyresturanten sto ferdig i 1925 og tok over for Fløystuen som ble revet på å 60-tallet. I dag er det en barnehage på tomten der denne sto.

 
Bilder tuss og troll i skogen på Fløyen.

På Fløyen er det masser av stier, rastehytter, gapahuker i tillegg til tuss og troll. Spennende sted for både små og store :-) Turen fra sentrum er på ca 4km, 340 høydemeter og jeg brukte ca 1 time.
Alternativet til å gå er å ta banen. Fløybanen som kanskje er Bergens største turistattraksjon, er en skinnegående kabelbane fra sentrum til Fløyfjellet 320 meter høyere oppe. Arbeidet med banen startet i 1914 og den ble tatt i bruk til passasjertrafikk i 1918. 

 
Bilder Fløyens øverste stasjon, og Turleder Geir som orienterer fremmøtte turdeltakere.

Jeg ruslet bort til Fløybanens øverste stasjon der allerede noen andre turledere var møtt frem. Snart startet det å komme turdeltakere klar for folkevandring. Deltakerne og turledere ble informert om ruten, pauser o.l. før den ble delt i to i de som ville gå i raskt tempo og de som ville ta det litt mer med ro.

 
Bilder av turfølget på vei mot Brushytten og videre mot Rundemanen.
  
Jeg inntok baktroppen i den rolige gruppen. Ved Brushytten hadde vi første tekniske stopp der det bare var å kaste jakken så varmt som denne dagen ble. Så fortsatte vi oppover på lang rekke mot Rundemanen med nydelig utsikt over Byfjorden..
 
Bilder av stabbestein med utsikt mot Byfjorden og Askøy, og turfølge med Rundemanen i bakgrunnen.

Rundemanen er en del av Bergens 7 fjell og et yndet turmål der den rager 568 meter over havet. Grusveien til toppen ble i sin tid bygget av Televerket. Masten som står på toppen i dag er 106 meter og ble reist i 1990.

 
Bilder av Ulriken i det fjerne, og turfølget i lang rekke.

Vi kunne se Ulriken i det fjerne, men ruten går i en god bue, så turen er lenger enn det kan se ut som. Det var en lystig gjeng og det ble mye prat med hyggelige turdeltakere langs ruten. Gruppen jeg gikk i talte 55 stykker og i tillegg var det en gjeng som gikk i roligere tempo.

 
Bilder av deltakere som tar lunsj, og utsikt tilbake mot Rundemanen.

Vi tok lunsjpause med Jordalsvatnet. Har var det friskt fjellvann som vi kunne fylle flaskene med og i tillegg deilig å varmt på steinknausene i solsteiken. Da vi var klare til å gå videre kom turgruppen som går i rolig tempo og overtok plassen.

 
Bilder av pause på et utsiktspunkt og turdeltakere spredt utover vidden.

Selv med flere stopp for å fylle på med drikke, mat og samle troppen, ble det relativt stort sprik i gruppen. Dette gjorde ikke så mye siden vi var mange turledere spedt langs rekken. Det var ikke så lett å se hvem som gikk med oss og hvem som gikk gikk for seg selv, siden det var masse andre turglade mennesker over Vidden denne strålende vårdagen.

 
Bilder av folkevandring over vidden, og Ulriken.

Det var mye snø på Vidden, men ikke noe problem å gå på bena siden snøen bar godt de fleste steder. Skisesongens går nok mot slutten selv om jeg så en familie som hadde tatt med skiene og de så ut til å kose seg :-) 

Ulriken og fjellområdet rundt har vært brukt som beitemarker for bønder i Arna og Åsane. Først ca rundt 1850 ble fjellet tatt i bruk for fornøyelsens skyld. Etter hvert som byfolkene fikk mer fritid økte interessen for fjellturer av denne art. Første del av 1900 årene var det mye hyttebygging på byfjellene, men etter krigen dabbet interessen av da folk fikk råd til feriesteder lenger unna.

 
Bilder av en varde langs ruten og jeg, Turleder Vibeke. 

Langs ruten er det store varder. Disse ble bygget sommeren 1936 av en gjeng trauste karer. Vi tok en ny liten pause for å samle troppene. Det var ikke langt igjen til Turnerhytten der de selger pannekaker på søndagene frem til kl. 15. Noen i følget ville gå direkte til Ulriken å ta Ulriksbanen ned, men de fleste ble med på pannekakejakt :-)

 
Bilder av skilt ved Turnerhytten og deler av turfølget i solen ved Turnerhytten.

Heldigvis var det pannekaker, kaffe, kakao og saft til de aller fleste i turfølget vårt på Turnerhytten. Det var varmt og deilig i solveggen og nesten ikke fristende å gå videre. 

Turnerhytten er hytten til Bergen Turnforening.  Den første hytten ble bygget i 1809 og lå ved Vassdalsvannet. Beliggenheten kom etter hvert i konflikt med byens drikkevannsystem og den ble erstattet av en ny hytte påbegynt i 1950. Denne ble plassert lenger øst og høyere enn den gamle hytten - på Storfjellet. I 1985 brant hytten ned til grunnen etter et lynnedslag, men med ukuelig pågangsmot ble hytten bygget opp igjen, og sto klar 3 år senere. Hytten er åpen lørdag og søndag hele året igjennom, og kan leies av skoleklasser og lignende i ukedagene.

 
Bilder av turfølget på vei ned mot byn og utsikt fra Indianerstien.

Etter at alle hadde stått i pannekakekø og fått kost seg godsakene i solveggen, var det tid for å komme seg videre. Herfra var det mange av deltakerne som vandret sine egen veier, noen mot Ulriken og noen mot Sædalen. Jeg og hovedtroppen tok Indianerstien ned mot Montana. Denne stien har noen bratte partier, men det gikk greit selv for turdeltakere med høydeskrekk som var litt skeptisk i utgangspunktet. Siste biten gikk vi på grusvei til Montana. 

Da jeg kom til Montana var de fleste av deltakerne forduftet og kun noen turleder sto igjen. Derfra var jeg så heldig å få sitte på til byn med tre hyggelige tuledere og det ble kald drikke i et av byens vannhull :-) Takk for turen!

Les også mer om denne turen på Ut.no:  Over Vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar